maandag 25 december 2017

20 jaar dragen en gedragen worden

Tekening: Willy Wtterwulghe

Twintig jaar al vorm ik een duo met mijn partner, door sommigen gekend als de Beer in mijn tekeningen. Wij hebben onze eigen mythe gecreĆ«erd. Ik ben de Vlinder: fladderend van de ene verleiding naar de andere. Verbonden met het element lucht. Altijd klaar om van koers te veranderen. Lichtvoetig en soepel in de geest. Een twijfelaar ook. Een zoeker naar de essentie. Steeds verder en alsmaar verder van huis. Tot ik niet meer weet waar ik eigenlijk woon als ik niet de Beer zou kennen. Problemen worden opgelost door ze van alle kanten te bekijken en te becommentariĆ«ren. 

Beer is standvastig en meestal thuis te vinden. 'His home is his castle.' Al neemt de hij graag zijn koffer op zoek naar een horizon. Zicht op de einder geeft hem overzicht en inzicht. In totale verwondering voor de grootsheid van het heelal en het raadsel van de sterrenhemel is hij een echt aarde-dier. Problemen worden opgelost door erop te gaan zitten en ze in stilte en heel langzaam te verteren. 

Vlinder en Beer zijn als Yin en Yang.
Er zit een beetje Vlinder in Beer en 
een beetje Beer in Vlinder; 
dat is hun kracht. 



Tekening: Willy Wtterwulghe

dinsdag 21 november 2017

Niet alleen voor mezelf




Twijfel heeft me ervan weerhouden om regelmatig te bloggen. Al gaat mijn productie gestaag verder. Zit ik te wachten op een applaus van de buitenwereld zodra ik iets gepost heb ? Of blijf ik gewoon gestuurd door mijn innerlijke drang beelden maken? Ik merkte laatst dat het uitblijven van reacties toch iets met me doet. Dan begin ik mijn werk extra in vraag te stellen. Net zoals 'likes' je de illusie geven dat je 'goed bezig' bent... Daar wil ik liever geen speelbal van worden. 

En toch ben ik er niet over uit. Ik kijk graag naar wat anderen maken. Geef wel eens feedback. Ik houd van communicatie. En toch zie ik ook de valkuilen ervan. 

Deze ochtend zag ik deze tekeningen liggen op mijn tekentafel en ik kon dus kiezen om ze in een schuif op te bergen of ze ergens een plaats te geven in de buitenwereld. 
De reeks is af; staat op zich. Ik ben ondertussen al met iets anders bezig. Het kan geen kwaad dus om ze te delen. Ik wil deze figuren toch graag een leven geven. Ze bestaan en willen gezien worden. Misschien doe ik het niet alleen voor mezelf? 














vrijdag 24 februari 2017

Een pauw uit Rajasthan

Stempels en wit kleurpotlood op kaftpapier. 



















Ongewild en geheel toevallig kom ik met mijn fantasie terecht in Rajasthan (India). Daar is de pauw een goddelijk dier met bijzonder krachten. Ik ben er nog niet uit welke. 
Ook de versiering die ik aanbracht blijkt een link te hebben met de kunst uit Rajasthan. 

zaterdag 4 februari 2017

18 maart: Kinderboekendag



























Ik geef een korte workshop rond het Oma en Opa ABC
voor kinderen en hun (o)ma's en (o)pa's.

In boekhandel Salvator, Befferstraat 5, Mechelen
tijdig inschrijven is de boodschap: info@salvator.be of 015 20 18 32

We gaan aan de slag met 
vragen uit het Oma en Opa ABC 
en eindigen met een feest van geknipt papier. 

Het Opa en Oma ABC is een boek dat mensen bij elkaar brengt. Aan de hand van heel veel vragen en opdrachten graaf je (wat dieper dan gewoonlijk) in de familiegeschiedenis.

Wat wil je leren van je Oma en Opa?
Wat heb je van je vader? Wat heb je van je moeder?
Hoe hebben jouw grootouders hun pubertijd beleefd?
Wat moet je zeker gedaan hebben voor je dertiende?
Waar heb je littekens aan overgehouden?

Wat is er typisch voor jouw familie?
Lijken jullie op elkaar of is iedereen net erg verschillend?
Wat wordt er in jullie familie gevierd?
Hoe ziet zo een feest eruit?

Grootouders schrijven geschiedenis en kleinkinderen ontdekken hun wortels.