Sommige kinderboeken blijven je voor altijd bij. Where the wild things are (vertaald als Max en de Maximonsters)van Maurice Sendak is er zo één. Ik heb het boek jammer genoeg pas leren kennen toen ik zelf al moeder was. Dat had precies het boek geweest waar ik als tekenend kind in had kunnen verdwalen.
Sendaks figuren zien eruit alsof ze altijd bestaan hebben. Hij heeft ze gewoon zichtbaar gemaakt. Hij toont de wilde binnenkant van de opstandige kleuter door hem een wolvenpakje aan te meten.
Wie vindt het tegenwoordig raar dat een baby een dierenpakje draagt? Wij omarmen met zijn allen de eigenzinnige kleuter, meer dan men dat in de jaren vijftig of zestig zou gedaan hebben.
Als mijn kleindochter haar tanden laat zien en wild gromt wanneer ze iets niet wil, steelt ze mij hart. Al kan het zeer vermoeiend zijn een recalcitrant kind ook grenzen bij te brengen, wij zijn toch stiekem trots op deze blijk van weerbaarheid, persoonlijke visie en sterke wil.
Het verhaal van Sendak helpt zowel ouders als de kinderen die de grote wereld gaan instappen om de grens tussen onafhankelijkheid en veiligheid te verkennen. Ik denk dat de tijd rijp is voor Mira en haar oma om dit boek uit de kast te halen.
Elke dag tekenen neemt de obstakels weg. Het houdt de gewrichten en de geest soepel. Al tekenend geef ik mijn leven vorm. Soms kijk ik met verwondering naar wat er op het papier gebeurt. Waar komen tekeningen vandaan? Waar nemen ze je mee naartoe? Hoe communiceer je dat met de buitenwereld? Deze blog is een aftasten van mijn tekenende identiteit.
dinsdag 27 oktober 2015
maandag 26 oktober 2015
Alle dagen waterlelies
Afgelopen zomer verbleven we een paar weken in Lucca. Ik ging er regelmatig schetsen in de botanische tuin. Steeds hetzelfde onderwerp.
Omdat ik meestal teken uit het hoofd is het noodzakelijk om mijn beeldenarsenaal uit te breiden door af en toe terug te keren naar de oorsprong; om vormen opnieuw te ontdekken, af te tasten en eigen te maken. Als ik naar de schetsen kijk, ben ik meteen weer in Italië. Wat een rust ervaar je als je planten tekent! Wonderlijk.
Uit puur heimwee ben ik vorige week hier in het Vordensteinpark waterlelies gaan tekenen. Alsof ik op vakantie was.
maandag 19 oktober 2015
Het Hamiltoncomplex
Een tijdje geleden zag ik Het Hamiltoncomplex in HETPALEIS. Ik was erg onder de indruk van de intensiteit van de voorstelling en de krachtige beelden.
13 meisjes van 13 en een bodybuilder in een theaterstuk dat gegroeid is uit een repetitieproces met Lies Pauwels. Het levert een complex verhaal op over de wereld waarin jonge meisjes vandaag opgroeien. Misschien niet de perfecte voorstelling; maar wel een die sterk blijft hangen.
Ik herinnerde me plots bijzonder levendig wie ik zelf was op die leeftijd: een puber met verwarrende gevoelens en hevige verlangens, met een gigantische wil om uit te dagen en mezelf te tonen.
Het meest werd ik ontroerd door de sterke man die heel teder met een meisje danste. Eigenlijk ook een soort Beer en Vlinder.
zaterdag 17 oktober 2015
Van de schoonheid en de troost
Soms, een enkele keer,
met heel veel moeite en voornamelijk toevallig,
lukt het iemand
om met beide armen zijn verdriet te omvatten.
Hij tilt het op
Laat de deur niet op slot zijn nu..
Hij duwt hem open met zijn knie
en loopt met grote breedsporige passen naar buiten.
Kijk uit! roept hij
want het verdriet is zo groot dat hij er niet overheen kan kijken,
en doorzichtig is het nooit.
Ver weg, in een sloot of op een drassige plek
onder populieren
of achter een scheve schutting tussen autobanden,
speelgoed, resten van een vuur,
gooit hij het neer
en fluitend loopt hij terug naar huis.
Toon Tellegen,
Uit "Als wij vlammen waren",
Querido Amsterdam 1996
woensdag 14 oktober 2015
IJsvogel
Afgelopen week heb ik een ijsvogel over het water zien scheren. Ik moest letterlijk naar adem happen. Lichtblauw, hemelsblauw, kobaltblauw, donkerblauw, en alle tinten blauw daartussen.Onder bepaalde lichtval zie je soms een groenige waas. Rode poten, oranje borst en buik, witte vlakken op de kin en in de nek, zwarte snavel, klein, schielijk. Een blauwe flits.
Een ijsvogel is niet zomaar een vogeltje. Het is eigenlijk een vliegend juweel. Voor mij staat hij symbool voor doelgericht handelen.
Met een gigantische kracht doorklieft hij het water om een vis te vangen en schiet dan weer uit het water omhoog met zijn prooi in zijn bek.
dinsdag 13 oktober 2015
Abonneren op:
Posts (Atom)